Despre sat


Bun venit in SATUL CELOR 70 DE BORDEIE. Acesta se afla situat in judetul Covasna, pe un deal, la o jumatate de ora de mers pe jos de la soseaua judeteana. Pe timp de iarna poti avea acces acolo doar cu o masina de teren echipata cu lanturi sau cu o caruta trasa de cai.
Nu am dat numele lui geografic deoarece voi prezenta imagini si situatii concrete de disperare si doresc sa portejez persoanele respective. Insa astfel de imagini poti vedea des in Romania, la cativa kilometri de drumurile nationale.
Satul 70 are aproximativ peste 400 de locuitori de toate varstele de etnie tiganeasca. Fiind mai izolati si aflati intr-o zona cu putine posibilitati financiare ei nu s-au putut dezvolta si traiesc intr-o saracie crunta.

Locuitorii:
Majoritatea locuitorilor (98%) sunt de etnie tiganeasca.
Exista la intrarea in sat vreo cinci case de romani si maghiari, dar ele sunt la o departare de vreo 500 m fata de zona tiganeasca. Tiganii locuiesc in aproximativ 95 de bordeie primitive cu cate o camera unde stau pana la 10 persoane.

Religia:
Exista o biserica penticostala in sat, care a avut candva 39 de membrii botezati din care au mai ramas doar unul. Uneori duminica dimineata cand mai vin frati penticostali din alte localitati in vizita pe la ei participa la intalnire toti cei interesati din sat. Daca e un eveniment important la biserica, uneori vine intreaga suflare a satului si asista din curtea bisericii. Totusi, tiganii acestia nu sunt religiosi. Religia e buna doar atunci cand vin pocaitii la biserica si aduc ceva cadouri (daca aduc).
Din noiembrie 2013 se organizeaza de cateva ori pe luna intalniri publice la biserica din sat de catre Biserica Adventista de Ziua a Saptea. Se acorda o atentie deosebita educatiei religioase a copiilor prin prezentarea povestirilor biblice dar si prin memorarea de texte biblice, poezi sau cantece. Odata pe luna au loc intalniri de educatie sanitara si medicala pentru adulti.

Copiii si scoala:
La scoala din sat sunt 119 copii care invata incepand cu clasa zero pana la clasa a VII-ea. In aceasta cifra sunt cinclusi si adolescentii si adultii care participa in clasa a V-a, Sansa a doua (noua persoane).
Clasa a V-a,  a VI-a si a VII studiaza toti in acelasi timp intr-o singura sala de clasa.
Sansa a doua (clasa a V-a) studiaza separat intr-o alta clasa.
Invatatoarele si profesorii vin pentru ei urcand pe jos zilnic drumul neasfaltat pana la scoala (circa o jumatate de ora dus, o jumatate de ora intors)

Accesul in sat:
Se face pe un drum de tara care urca aproape 3 km de la o sosea judeteana. Iarna nu se poate urca cu masina. Urgentele medicale sunt rezolvate cu ajutorul carutei pana la soseaua de jos unde ajunge salvarea,

Magazine:
De putin timp exista in sat un magazin condus de „fatele penticostal”. La el in magazin nu se vinde bautura si tigari si din acesta cauza multi barbati sunt suparati pe el si isi fac cumparaturile in satul vecin (la circa 6 km).
Magazinul din sat fiind mic, „patronul” nu isi permite sa dea marfa pe credit. Patronii din satul vecin le dau marfa pe credit tiganilor in schimnbul cartii de identitate in original. De aceea ei nu prea au carti de identitate cu ei, poarta doar copii pe hartie, pt ca acestea sunt lasate in gaj la magazine. Plata se face la sfarsitul lunii cand vine alocatia si e varsata integral in magazin. Din nou urmeaza o luna de cumparaturi pe credit.

Consumul de alcool:
Exista mai multi „bautori profesionisti” in sat. Ei merg la carciuma din satul vecin unde beau pana se imbata. Alcoolul in face sa fie violenti fata de familie sau fata de cei care i-ar deranja cu ceva. Nu sunt in general violenti fata de persoanele straine care merg pe drum si isi vad de treaba. Din cauza alcoolului unii au avut de petrecut ani grei in puscarie deoarece, in timpul unei betii, in stare de semi-inconstienta au facut acte pe care apoi le-au regretat (talharie, furturi, violuri).

Meserii:
Exista familii care practica din mosi stramosi impletitul cosurilor de nuiele, confectionarea maturilor, manufacturarea de cozi de lemn pentru diferite unelte (lopeti, furci, topoare, etc).
Cateva familii au ceva animale (capre sau vaci).
Exista mai multe familii care au cal cu caruta cu care fac carausie.
Ei se mai ocupa cu culegerea fructelor de padure sau ciupercilor.
Se mai angajeaza cu ziua ca lucratori in agricultura sau muncitori necalificati in constructii.

Relatia cu Penitenciarul:
Satul a trimis de-alungul timpului multi infractori care si-au ispasit pedeapsa la Penitenciarul Codlea. Chiar si acum (in 2014) exista 8 persoane private de libertate. In vara lui 2014 existau 11 detinuti dar s-au eliberat trei dintre ei. Asociatia Serviciul Umanitar pentru Penitenciare, prin voluntarii sai, sprijina familiile din sat ale caror soti/tati se afla in detentie.

Asistenta medicala:
Candva a fost construit de catre olandezi un cabinet medical. Datorita problemelor organizatorice, el a fost desfiintat. Acum locuitorii trebuie sa mearga pe jos sau cu caruta pana la medicul de familie din satul vecin. Adesea, pentru ca nu au bani, medicul le plateste din buzunarul lui medicamentele necompensate. Sunt multi copii sau batrani internati la spitalul din resedinta de judet, Sfantu Gheorghe. Ar fi necesar un mic cabinet medical in sat pentru ca medicul care vine odata pe saptamana aici sa consulte bolnavii in conditii optime

Alte organizatii care au sprijinit satul:
Satul a mai fost ajutat de o organizatie umanitara din Olanda cu cativa ani in urma. Le-au adus tiruri cu ajutoare insa, multi tigani au vandut ajutoarele (inclusiv acoperisurile de tabla primite de la olandezi) si au cheltuit banii. Olandezii au renuntat la acest gen de ajutor si s-au concentrat mai mult pe educatia copiilor infiintand o gradinita crestina in sat care functioneaza foarte bine.
Organizatia prin care biserici din olanda sustin gradinita crestina din sat se numeste Fundatia ProRoma  http://www.prorroma.org/
O alta asociatie care actioneaza insat este  OvidiuRo vezi: www.ovid.ro   Aceasta sprijina familiile care isi trimit in fiecare zi copiii la gradinita oferindu-le lunar un tichet cadou in valoare de 50 de lei. Asociatia tine o stransa legatura cu educatoarele de la gradinita crestina care transmit lunar tabelul cu copiii care nu au absentat deloc in luna respectiva. Sunt admise absentele motivate medical.
De asemenea isi desfasoara activitatea aici asociatia Serviciul Umanitar pentru Penitenciare (SUP) prin voluntarii sai. Acestia se implica din 2009 incoace in sprijinirea familiilor care au pe cineva in inchisoare. De asemenea asociatia este implicata in educatia tuturor copiiilor din sat dar in mod special pentru copiii claselor a V-a, a VI-a si a VII-a pentru a reduce la maximum abandonul scolar. In plus sprijina orice familie care isi face o gradina de legume primavara. Sun ajutati si copiii bolnavi care au nevoie de internare in spital sau interventii chirurgicale.

Spre deosebire de asociatia OvidiuRo sau de fundatia ProRoma, oragnizatii care sunt bine organizate si au o logistica foarte buna in atragerea fondurilor pemmitandu-si sa aiba si oameni angajati la nivel national, asociatia SUP nu are o astfel de logisitica. Voluntarii SUP cauta singuri fondurile si actioneaza aici in timpul lor liber.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s