Manipulare sau ajutor?


In fata scolii din AraciUnii spun ca „a da ajutoare la tigani inseamna a-i manipula pentru a-si schimba stilul de viata. Si daca dorim sa-i schimbam, de ce sa-i momim cu ajutoare? De ce nu putem sa-i invatam doar un alt stil de viata?”

Eu cred insa ca ajutorarea celor in nevoie, facuta in mod inteligent, cu un scop nobil, urmarind binele lor nu interesul propriu, nicidecum nu poate fi considerta manipulare ci mai degraba SPRIJIN PENTRU SCHIMBARE.

Pana acum, ajutoarele pe care le-am adus in satul 70 au fost mai degraba o reactie emotionala la nevoia care este acolo. Insa acele ajutoare nu au schimbat nimic: am pus diverse lucruri intr-un sac spart si nevoia nu s-a diminuat.

De aceea, nerenuntand la ideea de a ajutora, acum gandesc ca acest lucru trebuie facut cu metoda si strategie, altfel ii facem dependenti pe cei saraci de mila celor din jur dar nu ii scoatem din mocirla.

Mi-a placut sa aflu ca asociatia Ovidiu Rom a gasit o modalitate eficienta de a-i ajuta pe cei saraci sa isi trimita copiii in fiecare zi la gradinita. Daca metoda lor a reusit de ce nu ar putea fi adaptata la copiii de clasa a V-a?

Si asa, am gandit un plan asemanator cu al lor, de a-i determina atat pe parinti sa-si trimita copii la scoala cat si pe elevii de clasa a V-a sa nu lipeasca de la scoala. A rezultat proiectul IN FIECARE ZI LA SCOALA care are urmatorul REGULAMENT:

Proiectul:
ÎN FIECARE ZI LA ŞCOALĂ

Biserica Adventista de Ziua a Şaptea din Braşov îşi propune să sprijine fiecare familie din satul Hetea care îşi trimite copilul ÎN FIECARE ZI LA ŞCOALA dacă copilul este în clasa a V-a.
Pentru aceasta oferim sprijin material doar familiilor ai căror copii nu lipsesc NEMOTIVAT nici o zi în cursul unei luni.
Ajutorul nostru constă în:
1. Rechizite şcolare
2. Alimente de bază:  10 kg pentru un copil, în fiecare lună (făină şi mălai) adică în total 100 de kg de alimente pentru tot anul şcolar
3. Pentru trei luni consecutiv de prezenţă zilnică (fără absenţe nemotivate) un surplus de alimente: ulei, zahăr, orez, fasole, etc.
4. De două ori pe an încălţăminte şi îmbrăcăminte pentru elev (iarna şi primăvara)
5. Premiu la sfârşit de semestru: oferim un telefon mobil pentru cel mai bun elev la învăţătură care nu a lipsit nici o zi la şcoală şi nu are nici o medie sub 5*.
6. Premiii la sfârşit de an: oferim 3 biciclete (cîte una pentru un elev) pentru primii trei elevi care nu au lipsit nici o zi la şcoală, nu au nici o medie sub 5 şi media generală este mai mare decât a celorlalţi elevi din Hetea*.
7. În funcţie de posibilităţile noastre vom oferi şi alte ajutoare şi stimulente familiilor ai căror copii merg ÎN FIECARE ZI LA ŞCOALĂ, nu au absenţe nemotivate şi au rezultate bune la învăţătură.
* telefoanele şi bicicletele pot să fie noi sau la mâna a doua.
Absenţe nemotivate: copilul lipseşte la şcoală deşi nu este bolnav
Absenţe motivate: dacă copilul este bolnav va cere scutire de la medicul de familie (medicul are zi de teren în Hetea in fiecare zi de luni). Scutirea se trimite în aceeaşi lună la dirigintele clasei.
– un părinte poate motiva în cursul anului, fără explicaţii, absenţa copilului său pentru maxim 4 ZILE în tot cursul anului. Motivarea se face prin cerere scrisă care se depune la dirigintele elevului la şcoală.
Dacă elevul are într-o lună O SINGURĂ ABSENŢĂ NEMOTIVATĂ, nu va beneficia de ajutorul nostru pentru luna respectivă.

ATENŢIE!
NOI SPRIJINIM DOAR FAMILIILE AI CĂROR COPII MERG
ÎN FIECARE ZI LA ŞCOALĂ!
NU SPRIJINIM FAMILIILE AI CĂROR COPII LIPSESC NEMOTIVAT
DE LA ŞCOALĂ NICI MĂCAR O ZI ÎN CURSUL UNEI LUNI!

Dacă în luna următoare elevul nu lipseşte deloc, el va primi ajutorul pentru luna respectivă. Dacă trei luni la rând nu lipseşte nemotivat deloc, familia va primi sprijinul suplimentar de alimente (ulei, zahăr, orez, fasole, etc)
Ajutoarele noastre se dau la şedinţele lunare personal părintelui în prima zi de duminică a lunii următoare. Nu oferim ajutoarele prin intermediari dacă părinţii lipsesc. Dacă părintele lipseşte, şi copilul lui a fost în fiecare zi la şcoală, va primi ajutorul în  luna următoare.

DUMNEZEU SĂ VĂ BINECUVINTEZE!

Nota:

Am scris Biserica Adventista de Ziua a Saptea pentru ca:

1. Eu fac parte din aceasta biserica si marea majoritate a ajutoarelor pe care le-am primit pana acum au venit de la frati si surori din aceasta biserica. Mi-a fost mai usor sa popularizez acest proiect in biserica decat in afara ei. Totusi proiectul nu e coordonat de vreun cleric al bisericii insa e sprijinit de membrii ai acesteia. Coordonarea o fac eu.

2. In plus inca nu am infiintat nici o asociatie pentru acest scop, desi poate ar fi fost bine. Am considerat ca banii pentru infiintarea asociatiei ar putea fi folositi mai bine pentru hranirea a 250 de copii cat are acest sat. E posibil in viitor sa infiintez o asociatie. Depinde si de fonduri.

3. Am vrut sa le arat celor din Satul 70 ca au o responsabilitate fata de un grup de oameni, nu fata de Vali Bota care aduce ajutoare. Le-am spus ca nu voi putea face rabat de la reguli pentru nici o persoana daca un copil lipseste nemotivat odata de la scoala. Ei au o responsabilitate fata de sponsor deoarece asa doreste sponsorul sa procedeze cu banii sai. Iar ei, pentru moment, mi-au aratat ca au inteles dorinta sponsorului in ce priveste prezenta zilnica la scoala.

4. Trebuie sa mentionez insa ca am primit ajutoare consistente si de la persoane care nu apartin bisericii. Il mentionez pe d-l Claudiu P. care a donat anul trecut 100 de litrii de ulei de floarea soarelui cu ocazia sarbatorilor. Iar in septembrie a donat peste 60 de caiete dictando sau de matematica. Tot dansul s-a oferit sa ajute acesti oameni cu diverse cantitati de faina sau malai atunci cand va putea. In afara de dansul au fost si alte persoane din afara bisericii care au donat haine, incaltaminte sau pachete cu cadouri pentru copii. Iar un coleg de-al meu de munca, Liviu s-a oferit sa doneze de asemenea o suma de bani pentru copii. Iar D-l Cucu ne-a ajutat cu transportul ajutoarelor folosind microbuzul sau. Le multumesc din suflet tuturor si ii rog sa ma scuze ca am scris in regulament: Biserica, insa nu aveam pe moment o alta solutie. Dupa ce vom avea o asociatie, vom scrie in noul regulament, „Asociatia…isi propune sa…”

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria cadouri, Educatie copii, Proiect: IN FIECARE ZI LA SCOALA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s