Tiganii de la groapa de gunoi a Clujului


             Am auzit de o lucrare umanitara interesata care se face pentru tiganii care traiesc de pe urma gunoaielor din Cluj. Azi am avut privilegiul sa vizitez in plina activitate o familie de olandezi, D-l Bert si doamna Margriet Looij, in Cluj Napoca. Dansii lucreaza aici de 15 ani cu cea mai defavorizata categorie de proscrisi: tiganii de la groapa de gunoi a orasului. Am vrut neaparat sa vad si eu cu ochii mei rezultatele acesti lucrari si in ce consta mai exact aceasta misiune. Intentia mea ar fi sa aplic din experienta lor in Satul celor 70 de bordeie.
             In tabara de rromi de la groapa de gunoi a Clujului locuiesc inchesuiti in baraci peste 130 de familii de tigani, adica vreo 700 de suflete. Este un adevarat ghetou pe care localnicii il numesc “Dallas”. Stradutele inguste, intortocheate si neasfaltate cu greu permit sa se strecoare un cal si o caruta. Cand ploua e teroare: toate scurgerile si mizeriile plutesc pe strada. Aceasta din cauza ca nu exista un sistem de canalizare si de ape pluviale. Azi era uscat pe jos.
Ocupatia de baza a acestor oameni este sa mearga la groapa de gunoi aflata la 500 metrii de ei si sa culeaga metale, sticle, recipienti de plastic sau de aluminiu pe care sa ii vanda firmelor de reciclare a materialelor. Cei care au un cal si o caruta pot transporta mai usor cantitati mari de astfel de materiale, cei mai saraci trebuie sa care in spinare ceea ce culeg si prin urmare profitul lor este mai mic. Am inteles ca o persoana care lucreaza aici poate castiga intr-o zi pana la 10 Euro insa acesti bani sunt insuficienti pentru droaia de copii care ii asteapta acasa.
Mi-a atras atentia faptul ca in aceasta colonie sunt si case aratoase, ale unor tigani prosperi care au cate o mica afacere dar si cocioabe care nu sunt mai mult decat niste cotete de gaini. Exista insa o categorie de mijloc, infloritoare de tigani care locuiesc intr-un fel de cabanute construite cu ajutorul fundatiei ProRroma condusa de D-l Bert. Aceste locuinte sunt asemanatoare cu niste casute de vacanta care uneori pot fi cumparate de-a gata la pretul de sub 1000 Euro.
Intr-o astfel de cabanuta din cartier s-a instalat de curand domnisoara Shalome din Elvetia care gasit pe Internet informatii despre acest proiect si s-a oferit voluntara sa ajute la gradinita doamnei Margriet. Dansa, fara sa aiba frica sa locuiasca in acest ghetou, a ales sa traiasca ca si ei, in mijlocul lor. Cred ca acest exemplu extraordinar va face ca multe fete din tabara sa se imprieteneasca cu ea si sa doreasca sa fie ca ea. Aceasta ii va da prilejul sa le invete sa-si ordoneze viata, sa traiasca sanators si sa munceasca. Merita apreciat acest curaj si dedicare a acestei tinere care a parasit civilizatia Elvetiei pentru a-i ajuta pe cei ce scormonesc in gunoaie!
In mijlocul asezarii, dumnealor au infiintat o gradinita pe care am vizitat-o si care arata foarte frumos. Doamna Mariana a invatat foarte bine romaneste in acesti ani si este directoarea acestei gradinite. Azi a avut o sedinta cu parintii  ai caror copii au terminat gradinita si urmeaza sa mearga la scoala. Copiii au primit un frumos ghozdan cu rechizite de care au fost foarte bucurosi. Am observat ca mamele acestor copii, au venit frumos imbracate la sedinta si au fost foarte active in dezbaterea unor probleme organizatorice. Acest lucru demonstraza ca in cursul anilor s-a creat o legatura intre cei doi mentori ai taberei de tigani si familiile de aici.
Familia de olandezi si-au extins activitatea si in alte 3 asemenea colonii de rromi din aproiere sprijinindu-i pe acesti oameni in problemele de sanatate, educatia copiilor, ajutoare umanitare sau construirea de locuinte sociale.
Totodata fundatia ProRroma in care lucreaza D-l Bert a infiintat si o scoala privata crestina pentru rromi in Comuna Tinca, judetul Bihor unde invata peste 100 de copii tigani. De asemenea fundatia a mai infiintat pe langa gradinita de langa groapa de gunoi din Cluj si o gradinita in Hetea (Satul celor 70 de Bordeie) din judetul Covasna.
Dansii considera ca prin educatie si sprijin, familiile de rromi pot sa dobandeasca o noua atitudine fata de viata. Conceptia lor este ca scoliile si gradinitele trebuie infiintate in milocul ghetourilor, satelor sau cartierele in care traiesc rromii iar personalul acestora trebuie sa aiba o mare dragoste si intelegere fata de acesti semeni ai nostrii.
Intalnirea de azi mi-a deschis noi orizonturi, mi-a dat noi idei si m-a motivat enorm.
A devenit mai evident ca  pentru a schimba ceva in aceasta lume nu e necesar sa constatam nevoile celor din jur ci sa ne asumam de buna voie responsabilitati. Iar cand din ceea ce ne-a dat Dumnezeu, impartim cu cei flamanzi, vom primi de la El tot mai mult, pentru a oferi tot mai mult semenilor aflati in dificultate.
Ajutandu-i pe cei in nevoie, mai mult decat a le oferi hrana, dandu-le o directie sanatoasa in viata, experimentam cea mai mare satisfactie. Atunci constatam ca nu am trait degeaba.

Valentin Bota, Cluj Napoca
3 septembrie 2011

Foto:  Tiganii de la groapa de gunoi a Clujului. Copyright Fundatia ProRoma, www.prorroma.org

Reclame

2 comentarii

Din categoria alte proiecte pentru rromi, Educatie copii, Nivel de trai

2 răspunsuri la „Tiganii de la groapa de gunoi a Clujului

 1. Lior

  buna,

  i-am vazut si eu duminica seara la antena 3. m-a impresionat mult ce face aceasta familie de olandezi, precum si domnisoara din elvetia. toata admiratia si tot respectul pt acesti oameni. Dumnezeu sa le dea sanatate!

 2. Da, toata admiratia pentru dansii.
  D-l Bert de asemenea a contribuit si la infiintarea gradinitei pentru tiganii din Satul celor 70 de bordeie.
  In viitor ar dori sa infiinteze tot aici si o scoala. Dumnezeu sa le dea putere.
  Vali Bota

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s