Ti-ar place sa te nasti (involuntar) intr-un sat ca acesta?Lucrez ca voluntar pe cont propriu in satul Hetea, judetul Covasna din decembrie 2009. Am fost profund impresionat de conditiile deosebit de grele in care traiesc oamenii de aici.

Descriere:
Satul Hetea, situat la 26 km de Brasov, este format in proportie de 95 % de tigani. Sunt aici aproximativ 90 de familii sarace care traiesc in aproximativ 70 de bordeie construite din lemn si lut in conditii de mizerie. In aceste case locuiesc peste 240 de copii defavorizati.

Locuinte:
Majoritatea locuintelor sunt formate dintr-o singura incapere de aproximativ 16-18 mp in care locuiesc in medie cate 6 persoane (2 adulti si 4 copii). Datorita spatiului insuficient, familiile isi depoziteaza atat hainele de schimb cat si alimentele pentru iarna in pod. Acoperisurile sunt in mare parte din nylon sau din prelate de vinilin. Sunt construite din doua ape iar lateralele, de regula, lipsesc.
Nu exista beciuri (pentru depozitarea alimentelor), nici camari, nici bai si nici WC-uri. In tot satul exista doar vreo 3 toalete.
Exista maximum 3 masini de spalat ne-automate in tot satul iar femeile spala cu mana hainele numerosilor copii.

Utilitati:
-Doar o parte dintre locuinte sunt electrificate iar locuitorii isi “trag curent” de la unul la altul si isi impart costurile.
-Nu exista retea de apa potabila in sat. Singurul izvor este situat in mijlocul satului si de acolo familiile isi aduc apa pentru baut, pentru gatit, pentru spalat rufe si pentru pentru igiena corporala.
-Apa o incalzesc pe sobe improvizate din caramida cu plite de fonta.
-Nu exista retea de canalizare in sat si nici fose septice.

Venituri:
Locuitorii se intretin lucrand cu ziua in diverse munci necalificate la satele din jur.
Cativa dintre ei stiu sa confectioneze maturi de nuiele. Unii confectioneaza cozi de lopeti sau de topoare prelucrand lemnul din padure.
O familie confectioneaza cosulete impletite din nuiele. Exista mai multe familii care cunosc aceasta ineletnicire dar au abandonat-o datorita lipsei de profitabilitate.
Unele familii au cate o vaca sau cate o capra sau un porc, iar altele au ceva pasari de curte. Majoritatea familiilor poseda cate un cal si o caruta cu care mai efectueaza unele lucrari forestiere.
Mai multe familii se deplaseaza pe timpul verii in diferite localitati aflate la o distanta mai mare pentru a avea grija de turmele sau ciurdele satelor respective.
Nu exista autovehicule de nici un fel in sat.
Pe timp de iarna sursa principala de venit este ajutorul de somaj si alocatia pentru copii.

Educatia:
O parte din cei 240 de copii frecventeaza gradinita din sat sponsorizata de olandezi.
Un numar de vreo 70 de copii frecventeaza clasele I-IV din sat unde sunt impartiti in patru clase diferite.
19 copii merg in clasa a V-a in Araci, un sat aflat la 6 km distanta. Desi cei 19 copii au ajuns in clasa a V-a, in mare parte nu stiu sa citeasca bine, ei silabisind cuvintele. Sunt ramasi de asemenea in urma si la matematica si la alte materii scolare. Educatia locuitorilor satului ingheata de regula in clasa a V-a.
Un numar imprsionant de copii peste 13 ani au abandona scoala. Exista un pronuntat abandon scolar, un singur tanar reusind pana la ora actuala sa ajunga in clasa a XI-a. Restul satului are maxim 4 clase.

Sanatatea:
Datorita igienii deficitare si lipsei de educatie sanitare precum si datorita saraciei, satul este declarat focar de TBC. Sunt afectate cateva familii iar boala se poate extinde si la copiii sanatosi. Nu exista o politica sanitara de eradicare a TBC-ului din sat.
Nu exista medic de familie in Hetea, locuitorii trebuind sa se deplaseze (de regula pe jos) pana la cabinetul medical din satul vecin (Araci).
Intrucat adultii nu au asigurari de sanatate, trebuie sa isi plateasca integral medicamentele pentru orice afectiune. Copiii beneficiaza de gratuitati in limita volumului de medicamente alocat medicului de familie. Pentru urgente, bolnavii sunt transportati cu caruta, indiferent de anotimp, pana la drumul judetean de unde sunt preluati de salvare.

Fapte antisociale:
A. Cersitul:
Majoritatea locuitorilor sunt impotriva cersitului insa exista si doua familii in care copiii, datorita lipsei hranei, fug de acasa la cersit in Sfantu Gheorghe sau in alte localitati din tara. Pe timp de noapte se adapostesc pe sub poduri sau in alte locuri frecventate de boschetari. Cand sunt identificati de catre organele de ordine, sunt dusi la centre temporare pentru minori dupa care sunt adusi acasa. Dupa o vreme isi parasesc din nou familia plecand la cersit.
b. Furturi, talharii, violente si violuri:
Datorita lipsurilor materiale, educatiei precare, datorita alcoolului si mediului, unii adulti din acest sat au savarsit infractiuni si au fost sanctionati prin privare de libertate la Penitenciarul Codlea. O mare parte dintre ei s-au eliberat si duc o viata normala incercand sa se reintegreze in societate dupa detentie. Acestia sunt in atentia voluntarilor de la Serviciul Umanitar pentru Penitenciare pentru a-i ajuta sa duca o viata cinstita. Tinerii in general sunt atrasi de alti tineri tin satul vecin spre practici infractionale pentru obtinerea unor castiguri rapide dar riscante.
c. Abandonul nou-nascutilor:
anual, exista cateva cazuri in care tinerele mame isi abandoneaza nou-nascutii in maternitate. In urma insistentelor personalului medical, in mare parte mamele isi primesc copiii inapoi si se straduiesc sa ii creasca.

Religia:
De regula tiganii din Hetea sunt nereligiosi (cu mici exceptii). Desi exista o biserica penticostala in sat, ea este goala, nefolosita.

Cei care s-au nascut in acest sat, nu au ales aceasta destinatie. Pur si simplu, ea face parte din destinul lor. Totusi ei au dreptul sa caute o viata mai buna. Singuri insa vor reusi prea putini sa o gaseasca.

Daca ai avut favoarea sa te nasti intr-o familie deosebita care te-a indrumat spre scoala si care ti-a pus in valoare talentele si abilitatile cu care te-ai nascut, esti dator sa dai o mana de ajutor celor care nu au ales sa se nasca in intuneric.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Nivel de trai

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s