Gradinile de legume


Veşti bune din Satul 70:
Acţiunea din primăvara aceasta întreprinsă pentru rromii din Satul celor 70 de bordeie a avut succes. Astfel, 39 de familii şi-au pregătit câte o grădină de zarzavaturi cu suprafeţe între 40-100 mp care au rodit foarte bine. Celor care îşi pregătiseră în prealabil pământul le-am dat unelte agricole, cuie pentru gard şi seminţe. Ce au cultivat? Salata, ridichi, ceapa, usturoi, fasole, cartofi, rosii, varza, morcovi.
Cum am procedat?
I-am anuntat pe cativa dintre ei ca le vom oferi cuie ca sa-si imprejmuiasca gradina, ceva unelte si seminte. Ca sa beneficieze de acestea, ei trebuiau sa isi aduca crengi din padure pentru gard, sa-si sape pamantul, sa-l imprejmuiasca si sa-si amenajeze in gradina o toaleta. Aceasta utima conditie am pus-o pentru ca in tot satul am vazut o singura toaleta. Restul localnicilor isi faceau nevoile fie dupa casa, fie in adapostul animalelor. De aceea am decis ca trebuie sa le impunem conditia sa isi faca o toaleta in curte (foarte necesara pentru igiena familiei).
Asadar, ne asteptam ca maxim vreo 10 familii sa indeplineasca conditiile impuse de noi insa, spre surprinderea noastra, la data cand am hotarat sa inspectam gradinile, erau pregatite 12 gardini absolut complet si alte 27 pregatite pe jumatate (fie nu erau inca imprejmuite dar aveau materialele aduse, fie erau imprejmuite dar nu erau sapate).
La cei care pregatisera complet gradina de legume si au imprejmuit-o totodata le-am dat unelte (hârleţ, sapa, grebla, lopata), cuie pentru gard si samanta, iar la cei care au facut treaba pe jumatate le-am dat doar cuie pentru finalizarea imprejmuirii.
In total deci 39 de familii au avut propria gradina de zarzavaturi.
Rromii au fost foarte bucuroşi când din rodul grădinii au pregătit mâncarea pentru ei şi copiii lor. Faţă de anul trecut suprafaţa totală cultivată în sat a crescut de peste 6 ori. Pentru 2011 aproape 65 de familii doresc să aibă propria grădină de legume.
Ce urmeaza in continuare?
Acum ne pregătim să le dăm impulsul pentru urmatoarele lucrari agricole. Pentru aceasta ne vom intalni din nou cu ei in 12 septembrie sa le dam si un premiu celor mai gospodari dintre ei. De asemenea le vom face cunoscut planul nostru de actiune pentru toamna aceasta si primavara viitoare, ca impreuna cu ei, sa marim suprafata cultivata in sat in folosul familiilor de acolo.

Reclame

5 comentarii

Din categoria agricultura, Nivel de trai

5 răspunsuri la „Gradinile de legume

 1. Astept noi articole si articolul despre concert!

 2. Da, voi incerca sa postez astazi ultimele noutati despre initiativa noastra referitoare la satul 70.
  Multumesc mult pentru sugestie, Laurentiu!
  Vali Bota

  P.S. Pana atunci cateva informatii pe scurt din Facebook referitor la concertul pe care il organizam pentru Satul 70
  http://www.facebook.com/event.php?eid=166873163344464

 3. Pingback: Uneori e periculos sa lucrezi cu romii | Satul celor 70 de bordeie

 4. gabriela

  E interesant sa stii ca cineva gandeste ca tine …:) Foarte bine gandit si facut. Respect si succes inainte.Domnul este cu dumneavoastra si va binecuvanta rodul muncii …toate la timpul lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s